1. | Працюй у кабінеті хімії обов"язково в халаті. |
2. | Будь максимально обережним під час виконання будь-яких експерементальних робіт. Пам"ятай, що неохайність, неуважність, недостатня обізнанність із властивостями речовин, з якими проводиться робота, можуть спричинити нещасний випадок. |
3. | Виконуй тільки ті хімічні досліди, які узгоджено з учителем, під його наглядом або наглядом лаборанта. |
4. | Уважно читай етикетку на посудині з речовиною, яку береш для досвіду. Відкривши посудину, не клади пробку на лабораторний стіл боком, а став її перевернушши знизу до верху. |
5. | Реактиви для дослідів бери лише в тих кількостях, які зазначені в інструкції. |
6. |
Якщо в інструкції не зазначено, яку масу чи об"єм реактиву треба взяти, то суху речовину
бери у такій кількості, щоб вона вкрила лише дно прробіркми, а рідину - не більше 1/6 об"єму пробірки. |
7. | Надлишок узятого реактиву ні в якому разі не заливай (не засипай) назад у посудину, де він зберігався. Його дозволяється зливати 9зсипати) у спеціальні склянки. |
8. | Наливаючи рідину, посудину з реактивом бери так, щоб етикетка спрямовувалась у бік долоні. Знимай краплю з шийки посудини, бо рідина стікатиме по склю, псуватиме етикетку, може пошкодити шкіру рук. |
9. | Посудину, з якої взято реактив, відразу закрий пробкою і постав на місце. |
10. | Під час нагрівання розчинів у пробірці користуйтеся пробіркотримачем. Уважно стеж за тим, щоб отвір пробірки був спрямований у бік від тебе та інших працюючих, бо рідина внаслідок перегрівання може викинутися з пробірки. |
11. | Під час нагрівання ріди6и стеж, щоб не перегрівалися стінки посудини над рідиною (особливо, коли рідини мало) бо в разі потрапляння на перегріте скло крапель рідини посудина може тріснути. |
12. | Щоб уникнути перегрівання, ніколи не нагрівай пробірку лише знизу, а рівномірно прогрівай всю пробірку, весь хх вміст. |
13. | Не заглядай у пробірку, в якій нагрівається рідина, і не нахиляйся над посудиною, в яку наливається будь-яка рідина (особливо їдка), бо непомітні бризки можуть потрапити в очі. |
14. | Ніякі речовини не пробуй на смак. |
15. | Нюхай усі речовини обережно, не нахиляйся над посудиною і не вдихай на повні легені, а спрямовуй до себе пару чи газ рухами руки. |
16. | Будь особливо обережний під час роботи з лугами. Потрапляння навіть розбавлених розчинів лугів у очі може призвести до повної втрати зору. Якщо розчин лугу потрапив на руки, негайно змий його великою кількістю води до зникнення відчуття милкості. |
17. | Будь дуже обережний також під час роботи з кислотами. Особливо бережи очі. |
18. | Будь особливо обережний під час роботи з нагрівними приладами. |
19. | Гарячі предмети став на керамічну плитку або спеціальну підставку. |
20. | Відпрацьовані реактиви зливай у раковину (після їх нейтралізації), а цінні реактиви - у спеціальний хімічний посуд. |
21. | Після закінчення роботи прибери своє робоче місце, відключи воду, вимкни електронагрівні прилади й обов"язково ретельно вимий руки. |
22. | Не клади свій сніданок на лабораторний стіл і ніколи не вживай їжу в хімічному кабінеті. |
Система блогів з матеріалами для учнів та вчителів хімії. В блогах ви знайдете інформацію про видатних вчених-хіміків, про хімічні елементи, презентації по навчальним темам з хімії.
Сторінки
Правила з ТБ в хімічному кабінеті
Підписатися на:
Дописи (Atom)